2013/2014

Juhatus:

President Lembitu Merdik 
Esimene asepresident Elmo Joa
Teine asepresident Margus Luur
Eelmine president Karl Pärn
Sekretär Peep Elmeste
Laekur Maidu Kuuse
Klubimeister Marek Varkentin 
Pressisekretär Elmar Trink

2014. aasta õpilaspreemia anti üle Pärnu Kontserdimajas toimunud kooli pidulikul lõpuaktusel aktiivsele Vanalinna Põhikooli õpilasele Karmen Grigorile.

  Pärnu Gildipäevadel toimetas meie esindus "heade mõtete taburettide" heategevusmüüki. Taburtettide valmistamisse olid eelnevalt andnud oma panuse velid Peeter, Elmo ja Väino. Lisa soodustusena said gildipäevade külastajad silitada velidele seltsiks olnud lemmikloomi. Taburettide müük jätkus Vanamõisa käsitöölaadal. Käsitöödest olid veel saadaval Rääma kooli õpilaste valmistatud võinoad ja pannilabidad. Eriti soosituks osutusid kooli direktori, veli Elmo, poolt valmistatud õunapuust võinoad. Suurt tähelepanu pälvisid kogenud jahimehe, veli Peetri, poolt valmistatud puss koos tupega. Lionsaasta 2013/14 esimene klubiõhtu toimus Auto24ringil. Alustuseks tutvustas meie eksveli Kalev Holzberg ringraja tänast toimimist ja tulevikuplaane. Tutvusime võidusõidu autodega ja saime osa ka mootorrataste võidusõidu treeningust. Klubiõhtu jätkus kuukoosolekuga.

Meie klubi traditsiooniline igaaastane aastane jaht ja loodusmatk osutus seekord tõeliseks ronimise ja meeskonnatöö treeninguks. Hiljuti möödunud torm oli meile juba hästi tuntud loodusmatkaraja täielikult ümberkujundanud. Ilm oli seekord soe ja tuuletu ning kaaslaste optimistlik meeleolu lasi kõik takistused ületada. Kus vaja seal ulatasid Lionsid leedidele alati abistava käe. Jahiseltskonna rassimist premeeris kolmandal katsel seekord sarviline hirvepull. Aasa puhkemaja perenaise valmistatud metslooma praad oli hõrgutav. Saunaleilis jätkus muljete vahetamine ja eks jahimehe jutudki käisid asja juurde.

Eesti lionsite 2013 aasta Heateopäev leidis aset 12. Oktoobril. LC Pärnu Strand valis oma heateo kohaks Pärnus Jannseni tänava ääres asuva Koidula muuseumi. Sealne suur aed-park oli aastatega päris džungliks kasvanud ja päike sai õuele paista haruharva. Eesmärgiks võeti Koidula muuseumi aed-pargi korrastamine, põlispuude arboristika, võsa lõikamine, lehtede riisumine. Lisaks meie klubi lionsitele, leedidele ja lastele lõid kaasa ka Leo klubi Pernau 7 liiget ning Vana- Pärnu Kultuurikeskuse ringide liikmed. Oleme uhked sellegi üle, et kogu Eesti D-120 piirkonna Heateopäeva toimkonna esimees on meie klubi liige DC Elmar Trink, kes koos meiega muuseumi aias tööd rühkis teha. Sooja tee joomise pausi ajal andis heateopäeval osalejatele hoogu juurde suupilli ansambel Piccolo. Meisterlikult eitatud lood tõestasid kõigile, et suupill on tõesti vahva muusikainstrument. Seekord oli meie heateopäeval ringikäimas ka kaameramees. Valmimas on dokumentaalne film kajastamaks Heateopäeva ja teisi lionsite tegevusi. Heateo päeva tulemusena on nüüd Koidula aed-park saanud uue näo ja kevadel on seal jälle päike mõnusalt aias säramas.

Novembrikuu klubiõhtu toimus Pärnumaa Keskkonnahariduskeskuses. Esimeses pooles saime ülevaate uuest majast ja millega seal lapsed tegeleda saavad. Meile pakkus suurt huvi planetaarium, kus süvenesime kaugete tähtede ja planeetide maailma. Kuigi keskkonnahariduskeskus täidab juba oma ülesandeid, on puudu veel vajalikku aparatuuri. Toimub järk-järguline võimalustele vastav arenemine ja abi on siingi oodatud. Kinkisime sealse keskuse entusiastlikele tegijatele LC Pärnu Strandi liikmete valmistatud Heade Mõtete Tabureti. Klubiõhtu teine pool kulges tavapäraselt. Arutati heategevusega seotud teemasid ja tegemisi saabuval Jõulukuul.

LC Pärnu Strand oli selle aasta rahvusvahelise rahuplakatite võistluse eestvedaja Pärnu kandis. Võistlus toimub alates 1988. aastast ja sellele esitavad töid 11 kuni 13 aasta vanused lapsed kõikjalt maailmast. Käesoleva aasta teema on „Meie maailm, meie tulevik“ – „Our World, Our Future“, mis julgustab lapsi loovalt väljendama, kuidas nad kujutlevad meie maailma ja tema tulevikku kunsti kaudu. Veli Elmo Joa eestvedamisel esitasid oma töid Pärnu Vene gümnaasiumi, Rääma põhikooli ja Pärnu ühisgümnaasiumi õpilased. Kõik osalejad said šokolaaditahlvi, tänusõnadega ümbrisel. Rääma põhikoolist Andreas Päkka, Vene gümnaasiumist Jasmina Bauhuda ja Pärnu ühisgümnaasiumist Liisa Ojaotsa tööd esitati edasi konkursile piirkonda.Veli Margus Luur korraldas esitatud plakatitest Pärnu kontserdimaja näitusegaleriis näituse. Sündmus leidis kajastamist ka ajalehes Pärnu Postimees.

Lions Klubi Pärnu Strandil on tavaks saanud korraldada jõulukuu alguses heategevuslike annetuste kogumine. Juba mitmendat aastat toimus see üritus Port Arturi 2-s. Seekord kogusime heategevuslikke annetusi andekate, vähekindlustatud õpilaste toetusstipendiumi fondi. Sel korral oli võimalik teha annetus ja osaleda loteriis. Loterii võidud olid välja pannud LC Pärnu Strand liikmed. Ürituse heaks kordaminekuks lõid kaasa ka klubi liikmete leedid ja lapsed. Võite oli väga erinevaid: alates kingikotitäiest maitsvatest koduaia õuntest kuni praktiliste ja kodus vajalike käsitööesemete ja sepisteni. Suure panuse heategevusse andsid mitmenäoliste pehmete mänguasjade valmistamisega Rääma Põhikooli õpilased ja nende juhendajad. Meie üritusega liitusid LC Pärnu ja LC Paikuse lionid. Jõulumüük toimus leedi Jana Trinki vahvate laululaste laulude saatel.

Detsembrikuus korraldas Leo klubi Pernau Pärnu loomade varjupaigale tekkide patjade, toidu ja muu vajaliku kogumist. Aitasime Leo klubi kaudu loomade varjupaika kassiliiva varude täiendamisel. Meie klubi on oma hoolealuseks võtnud Pärnu Mini-zoos kodu leidnud Niiluse krokodilli. Teist aastat kanname hoolt, et krokodill saaks kõhu täis ja kosuks. Pärnu Postimees kajastas annetuse üleandmist.

Organiseerisime Norra lionite abi toomise ja laiali jagamise Pärnu piirkonda. Riided ja muud vajalikud esemed tõid sel korral jõulurõõmu Saarde valla ja Sidi paljulapselistele peredele.

LC Pärnu Strand liikmed koos leedidega tähistavad saabuvat jõuluaega ja aastavahetust. Sel aastal algas meie õhtu Jannseni tänaval asuvas Koidula Muuseumis näidendi Viru laulik ja Koidula vaatamisega. Näitlejate Kaili Viitase ja Elmar Trinki meisterlikult kehastatud tegelased elustusid meie ees koos oma emotsioonidega ja andsid edasi tolle aja olustiku. Saadud elamus paneb mõtlema tunnete ja loomingu üle ning jääb meile meelde veel pikaks ajaks. Õhtu jätkus Tuletorni kohvikus ühise õhtusöögi, viktoriini, tantsu ja mõtete vahetamisega.

2014 aasta esimene klubiõhtu algas võistlusega Strand Spa ja Konverentsihotelli minigolfi radadel. Võistlusele olid traditsiooniliselt palutud koos meie klubi liikmetega võistlema ka Pärnu Vanalinna põhikooli õpilased. Õpilaste grupis tuli võitjaks Kevin Saar. LC Pärnu Strand klubi liikmete osas tuli rändkarika võitjaks teist aastat järjest Jaak Verlin. Kõik osalejad said autasustatud diplomitega ja noormehed said suu magusaks Lions šokolaadiga. Sündmus leidis kajastust Pärnu kohalikus ajalehes.

Meie lionite veebruarikuu klubiõhtu toimus seekord Pärnu Haiglas. Alustasime suvel valminud ja nüüdseks juba täis tööhoo sissesaanud Pärnu Haigla taastusravi- ja heaolukeskuse võimaluste uurimisega. Klubiõhtu jätkus töökoosolekuga. Arutlusel olid meie võimalused abi andmiseks noortele. LC Pärnu Strand liige ja 2013-2014 hooaja 2. regiooni 2 tsooni esimees Peeter Paisuots algatas lions projektina vere loovutamise kampaania. Sellega propageeriti doonorlust ja anti ka reaalne oma panus. Verd loovutama kutsuti nii oma klubikaaslaseid kui ka teiste klubide lionseid. Lõvid kaasasid sellesse doonorluse projekti samuti oma pereliikmeid, sugulasi, kolleege ja sõpru. Lionsite eestvedamisel käis Pärnu Verekeskuses verd andmas üle 60 doonori. Teadvustati, et iga annetatud veredoos päästab kellegi elu ja soov aidata on kauneim soovide seast.

LC Pärnu Strand traditsiooniline vastlapäeva pereüritus toimus Jõulumäe Tervisekeskuses. Kuna ilmataat oli jääkeegliraja ära sulatanud, Läbisime lumeta metsa all mängides Disc-golfi raja.

Pärnus tegutsev ratastoolitantsijate klubi Silver Wheels tähistas Nooruse majas märtsis oma tegevuse 10 aastapäeva. LC Pärnu Strand on olnud ratastoolitantsijate toetaja ja meie veli Egon Elstein hoiab LC Pärnu Strand lioned pidevalt kursis Silver Wheelsis toimuvaga. Hotelli Strand Spa fuajees on Lions infotahvlike Silver Wheelsi kohta ja korjanduskast annetusteks ratastooliklubi tegevuse toetamiseks. LC Strand Pärnu Strand president Lembitu Merdik andis üle ratastoolitantsijatele annetustest saadud toetuse 500,- eurot.

Märtsis andsime üle toetused neljale Pärnu kooliõpilasele, võimaldamaks nende osalemist erinevates huvialaringides.

2014 aastal täitus 25 aastat ajast, mil alustas Eestis tegevust esimene Lions klubi. Hetkel on Eestis juba 62-s lionsklubis 1300 liiget. Tegutseb ka 7 Leoklubi. Seda, Eesti Lionsliikumise 25-ndat aastapäeva tähistati ajavahemikul 11.-13.04.2014 Tallinnas ja Tartus erinevate üritustega. Piirkonna D-120 Estonia juubeliüritustel osalesid rahvusvaheline president Barry J.Palmer, rahvusvahelised direktorid Kalle Elster ja Robert Rettby ning 6 endist direktorit ja kaaslastega. Meie klubist osales Tartus toimunud üritustel 9 veli leedidega. Ülikooli aulas toimunud piirkonna aastakoosolekul osalesid ZC Peeter Paisuots ja Kalev Päit. Rukkilille teenetemärgiga autasustati meie klubist Egon Elsteini, Elmar Trinki ja Karl Pärna. Lionsite ja Leode rongkäik sai alguse Tartu Ülikooli eest ja lõppes Raekoja platsil. Selleks puhuks olime teinud klubile lipu ja nüüd saigi see esmakordselt välja toodud. Järgnes Galaõhtu Vanemuise Teatri Kontserdimajas. Osalejaid oli rekordiliselt 670. Koju naaseti uute mõtete ja hea meeleoluga.

Päikesepaistelisel aprilli pühapäeval kogunesid LC Pärnu Srand Tihematsa, et valmistada heategevuslikuks otstarbeks puidust taburette. Neid, heade mõtete taburette, olime teinud eelmiselgi aastal. Üks selline rändas Pärnut külastanud turistidega Hispaaniassegi. Veli Peeter oli juba varakult teinud ettevalmistusi. Suur sanglepp oli parajateks pakkudeks saetud ja pakkudele jalgadega tabureti vormgi antud. Üheskoos asuti nüüd pakke koorima ja lihvima. Päeva lõpetasime väikese grilli, koduse õunamahla ja perenaise küpsetatud hõrgutava õunakoogi nautimisega.

Otsustati liituda LC Koidula algatatud ja 2. regiooni 2.tsooni lionsklubide ühiseks heategevuslikuks ürituseks kujunenud digitaalse klaveri ostuga. Digitaalne klaver anti üle Augustiunetusel peresse, kus üks laps on väga haige ja sageli ei talu üldse helisid. Teine laps saab nüüd harjutada klaverimängu kõrvaklappides.

Kuuseistikute kättesaamise hilinemise tõttu jäi selle aastane traditsiooniks kujunenud kevadine puudeistutemine tagasihoidlikumaks. Siiski traditsioon jätkus tänu veli Janek Bahovskile.

LC Pärnu Strand lionid tähistasid koos leedidega klubi sünnipäeva (Charter Night) Ojako puhkekeskuses. Üritusel osalesid veel Eesti Lions piirkonna kuberner Andrus Kõre, meie Soome sõprusklubi LC Piikkiö esindajad ja meie klubi vader Uno Kõresaar. Pärast tervituskohvi sai sõna kuberner. LC Pärnu Strand on piirkonnas heas kirjas ja tegus klubi. Seda tõendas klubiliikmetele antud autasude ja tänukirjade hulk. Kuberneri tänukirja said Lembitu Merdik, Maidu Kuuse, Peep Elmeste, Elmo Joa ja Margus Luur. Päev jätkus lõbusate spordimängudega. Elevust ja naeru jagus seal kõigile. Pärast sooja soome- ja aurusauna mõnude nautimist maitses hästi kuivatatud kala ja külm õlu. Õhtuks riietuti pidulikult. Maja perenaiste poolt valmistatud õhtusöök oli maitsev. Huviga vaadati rahvatantsijate rühma Lindi Lappajate poolt esitatud eri kandi rannakalurite rahvatantse. Klubi president Lembitu Merdik võttis oma kõnes kokkuviimase hooaja klubitegevuse ja heategevuse. Mõlemas valdkonnas on toiminud aktiivne tegevus. Velid LC Piikkiö klubist kutsusid meid lülla Soome Sipilamäe suveteatrisse ja nende juhatuse vahetuse üritusele. Õhtu lõppes tantsu keerutades ja muljeid vahetades. Hommikul tunnustasime leedisid emadepäeva puhul lilledega.

Viimasele lionsaasta 2013/14 klubiõhtule koguneti Valgeranna Golfiklubisse. Tavapärasel kuukoosolekul arutati suviseid ettevõtmisi. Peamine rõhuasetus on sel suvel Pärnus 16. augustil toimuval Augustiunetusest osavõtu ettevalmistamisel. Osaleme seal koos teiste meie tsooni lionsklubidega. LC Pärnu Strand on tuntud grillimise poolest. Jätkame seda ka sel suvel. Seekordsel Augustiunetusel saab kõhtu täita meie klubi velide poolt valmistatud metsanotsu grilllihaga ja janu kustutada koduse õuna siidriga. Kogu saadud tulu läheb laste ja noorte heategevuslikuks toetamiseks. Klubiõhtu teises pooles said selgeks golfimängu põhitõed. Sai harjutada golfilööki ja õpitu kinnistamiseks läbiti suurel golfiväljakul kolm rada. Hea meeleolu ja uute mõtetega astuvad velid 1. juulist algavasse uude lions-aastasse 2014/15.

Klubiga ühines Andreas Rahuvarm. Klubist lahkus Indrek Kaldo.